#Flanders New York Accelerator


Hashting is proud to announce to be part of FNYA program, a Technology Accelerator in New York City for Flemish Startups by ERA Global

FNYA is a joined effort of Flanders Governement, Entrepreneurs Roundtable Accelerator (ERA), imec and Flanders Investment and Trade (FIT)

  BronDe Tijd, Maandag 20 november 2017

Zes Vlaamse startups krijgen vanaf januari de kans zich te laten begeleiden op de Amerikaanse markt. Photo © BELGAIMAGEVlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) stopt 250.000 euro in een pilootproject om Vlaamse startups te begeleiden in de VS.Zes Vlaamse startups krijgen tussen januari en april volgend jaar in New York intensieve coaching en begeleiding bij hun eerste stapjes op de Amerikaanse markt. Het gaat om de bedrijfjes Ontoforce, Lynxcare, Twikit, Yields.io, Hashting en Arco. De startups krijgen elk 50.000 euro, behalve Arco dat zijn deelname zelf financiert. Het gaat niet om een subsidie, maar om een renteloze lening waarvan het de bedoeling is dat de bedrijven - eens ze commercieel succes oogsten - die terugbetalen. Dat moet er op termijn voor zorgen dat nieuwe bedrijven die in het project stappen, op hun beurt 50.000 euro krijgen, nadat voorgangers uit het coaching-project zijn gestapt.

Pilootproject

Het gaat om een pilootproject van het nieuwe 'Flanders New York Accelerator' (FNYA). De leiding komt in handen van de Vlaamse Catalina Daniëls (ex-McKinsey) die al jaren in New York woont en daar actief is in de wereld van technologie-investeerders en startups. FNYA komt er met steun van Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA). Hij heeft 250.000 euro uitgetrokken voor de eerste fase van het project. De financiering verloopt via het Leuvense innovatiecentrum Imec, dat het FNYA-project mee zal begeleiden. De keuze voor Imec heeft te maken met het feit dat het centrum met 'istart' zelf een eigen acceleratieprogramma voor startende bedrijfjes heeft. Ook het Vlaamse exportagentschap FIT zal rugdekking geven.

Het project krijgt in centrum New York kantoor bij de 'Entrepreneurs Roundtable Accelerator' (ERA). Dat is een investeringsfonds dat sinds zijn lancering al 140 startups begeleidde. Volgens ERA zijn de bedrijven die het begeleidde, vandaag samen gewaardeerd op ruim 1,5 miljard dollar.

Cultuurverschil

De analyse is dat Vlaamse startups na hun doorbraak in België direct de overstap naar de VS moeten maken. Nu proberen ze vaak eerst de Europese markt te veroveren, terwijl de kansen en opportuniteiten in de VS veel groter zijn. Maar door het verschil in cultuur, een grote markt en gebrek aan kennis van de Amerikaanse tech-sector is het bijzonder complex voor bedrijven om in hun uppie de overstap te wagen. FNYA en Catalina Daniels willen daarom gids spelen voor de Vlaamse startups. Dat moet het voor die bedijven gemakkelijker maken om bij de juiste mensen te raken in Silicon Valley of andere belangrijke tech-clusters in de VS, zoals Boston en ook New York.

Het pilootproject wordt morgen in Gent officieel op gang geschoten.
BronDe Tijd